9500 Hobro
info@stinamaria.dk

Jalousi og SKAM!

Stina Maria

skam

Jalousi og SKAM!

Jalousi…

Vi kender den allesammen. Den grønne slimede tingest der sniger sig ind på os, når vi mindst venter det – Ja – vi snakker om det grønne jalousi-monster!

Jalousi er i sagens natur noget det opstår når vi er i et kærlighedsforhold. Den er at finde i forhold med venner og familie, men aller tydeligst viser den sit klamme ansigt, når vi er i et parforhold.

Jalousi er ligesom karry – altså et blandingskrydderi.. Følelsen indeholder en hel række af følelser i sig, såsom frygt, usikkerhed, tristhed, misundelse, magtesløshed, forladthedsfølelse, utilstrækkelighed, savn, selvmedlidenhed, ensomhed, vrede, sorg, paranoia, uretfærdighed, længsel, besiddertrang osv..

Vi kan altså derfor ikke alle bearbejde jalousien på samme måde, da den er udviklet af forskellige årsager.

Der findes en rationel jalousi, der skal beskytte os – altså en jalousi over noget i virkeligheden, der truer os på en eller anden måde. Denne jalousi fortæller os noget om hvor vores grænser går og passer på at der ikke sker os noget.

Derudover findes der en irrationel jalousi, der spinner sorte tanker af noget ganske ufarligt, men det minder os om noget fra vores barndom, der har ramt os dybt i hjertet.

Det er ofte den irrationelle jalousi der giver os problemer i voksenlivet, da den i form af sin irrationalitet, er svær at forklare og at forstå.

Ønsker man at blive fri af det grønne monsters fangearme er man nødt til at se på hvorfor det er, at man har den reaktion man har. Derudover er det vigtigt at italesætte den, da det giver mulighed for at bede om det man har brug for i sitationen hvor himmel og helvede står i et.

Det lyder ret simpelt ikke?

Det er det bare IKKE!

Skam..

En af de helt store syndere i temaet jalousi, er nemlig SKAM. Ingen som i INGEN er jaloux og stolte over det!

Hvordan kan det så være at jalousi er så skamfuldt for os? Bl.a. fordi jalousi er lig med tab af kontrol.

Kontrol er et af de mest velansete karaktertræk i dagens Danmark, det er vigtigt for os ikke at miste besindelsen, og da slet ikke overfor andre. Et ret billedligt eksempel på vores udskamning af mennesker der har mistet kontrollen, er overvægtige. “Hvordan kan man dog blive så tyk? Man har da sluppet kontrollen fuldstændig, når man ser ud på den måde!” er ikke sjældent hørt på gaden. Eller når der ligger en 3-årig på tværs af køen i supermarkedet og skriger over hans dumme mor ikke vil købe slik til ham og man kan læse i en del i øjnene på de andre der står og venter på at komme til kassen – “hold da op, hun har da slet ingen kontrol over dét barn”.

Så når vi nu er så optagede af at være topkontrollerede hele tiden, så er det død og pine skamfuldt at lide af jalousi! Og når vi derudover konfronteres med argumenter om at jalousi er umodent og kun handler om dårligt selvværd, fordrer det ikke ligefrem én til at skrige højt op om at man kæmper med denne tilstand.

Endvidere ytrer nogle sig med hævet pande om at de aldrig har været jaloux. Godt for dem, men hvad de ikke ved, er at jalousi ligger latent i os alle. D.v.s. deres jalousi er ikke blevet aktiveret, og bliver det måske aldrig. Men det gør dem såmænd ikke til bedre (mere kontrollerede) mennesker end de der er mærket af deres jalousi. Blot lykkeligt uvidende.

Hvordan får jeg styr på min jalousi?

Helt basic for alle der lider af jalousi, er det første skridt at erkende og indrømme det. At indrømme overfor sin partner at “vi har et problem”. For i et parforhold er det aldrig blot den ene der er jaloux – der er blot en der har det sværere med det, end den anden. Det er et problem parret har sammen!

At være partner til en svært jaloux person, kan være meget belastende. Men der er ingen tvivl om, at det er langt mere belastende at blive kontrolleret og anklaget hvert andet øjeblik, end at holde sin partners hånd, når denne fortvivlet fortæller om den jalousi, der ræser igennem hele kroppen. Som partner er det vigtigt at anerkende den jaloux part og være omsorgsfuld og kærlig overfor ham/hende når kontrollen slipper taget og jalousien tager over. Men det er her vigtigt at pointere, at man lettere får omsorg og empati i en svær følelse, hvis man ikke først har kastet uretmæssige beskyldninger eller tallerkner efter sin partner. Men det kan jo altid hjælpe lidt at komme med et sårbart UNDSKYLD og måske fange partnerens hånd lidt før næste gang.

Nogen tror i misforstået godhed, at den jaloux part bare skal have lov til at kontrollere og tjekke alt om partneren hele tiden – for så får han/hun nok ro med tiden. Denne adfærd vil blot fodre jalousien, og der vil altid være et eller andet partneren “gør galt” alligevel.

Derudover kan det være en god idé at være undersøgende på, hvorfor man er blevet så jaloux som man er. Hvilket krydderi skinner mest igennem – hvilke følelser er din jalousi reelt bygget på?

Jo mere du åbner for din jalousi, jo mindre magt vil den have over dig!

Ingen kommentarer

Tilføj din kommentar